Big Data – En hjelpende hånd eller en irriterende lillesøster?

Ofte deler vi informasjon bevisst. Det er et valg vi tar, men vi tenker nok kanskje ikke alltid over at informasjon vi deler blir loggført. Mange vil nok tenke at det er stor forskjell på det å gi fra seg fullt navn, fødselsdato og adresse fremfor det å ha på stedstjeneste på smarttelefonen, men er det egentlig det?

Først og fremst – hva er egentlig Big Data? Det ligger i ordet, vi snakker om store mengder data. Disse dataene kommer fra ulike kilder og kjennetegnes blant annet ved at sammensetningen av informasjon fra ulike aktører i sin helhet kan gi et ganske presist bilde av hvem du er.

I løpet av en dag gir vi fra oss store mengder data. Hvor vi befinner oss i form av stedstjenester, hva vi liker på sosiale medier, hvor lenge vi er inne på diverse nettsteder, hvor mange skritt vi går, hvilke nyhetsartikler vi er lengst inne på og veldig mye mer. Vi er med andre ord online hele dagen, til og med når vi tror vi ikke er det.

Informasjonen aktørene samler inn på hver og en av disse kanalene kan i prinsippet ikke si så mye om hvem du er, men denne informasjonen kan eksempelvis selges til en annen aktør som igjen skaffer informasjon om deg fra et annet sted. Totalen av data fra forskjellige databaser kan legges sammen og si noe om hvem du er. Dette er naturligvis ikke ønskelig for folk flest, men dette har ikke vi kontroll over og er det som gjør Big Data skummelt.

Sammensetningen av informasjonen vi gir fra oss kan bli misbrukt om det faller i hendene på kryptiske aktører. Mona Sæther Evensen forteller i NRK-serien ”Hvordan teknologien forandrer oss” at det er en grunn til å tro at mange store aktører opererer i en gråsone. Det er mye penger å tjene på informasjon om forbruker, og om det står mellom å tjene store penger eller å følge loven er det grunn til å være skeptisk ovenfor hvordan aktører behandler informasjonen.

Det er svært få som vil gi fra seg personlig informasjon uten å få noe tilbake, men vi gjør det allikevel. Om du skal til en ukjent adresse gir du google informasjon om hvor du befinner deg uten å nøle, fordi du i gjengjeld får den korteste ruten til stedet du skal til. Om Google derimot hadde spurt deg om din plassering uten at du hadde fått noe tilbake, spørs det om du ville gitt den fra deg. Google kan allikevel ta denne informasjonen uten å spørre om du har på stedstjenester.

I NRK serien, ”Hvordan teknologien forandrer oss”, møter vi en politipatrulje i St.Cruz, California, som bruker algoritmer til å forutse kriminalitet. En kriminell handling øker sjansen for et kriminelt etterskjelv i samme område, og de som patruljerer er derfor ekstra observante for disse områdene. Dette har hatt svært positive virkninger.

I denne artikkelen kan du også lese om økonomen Raj Chetty som har brukt Big Data til å kartlegge hvilke byer i USA hvor barn har best framtidsutsikter. I tillegg finnes det store mengder med helsedata her i Norge, som i fremtiden kan være med på å forhindre sykdommer og helseplager. Det finnes med andre ord mange positive sider ved Big Data.

Jeg tror at mange kan finne Big Data skremmende, fordi ingen med sikkerhet kan si noe om hva informasjonen blir brukt til. Men kanskje er det nettopp denne følelsen mange trenger å føle på for å kunne stille seg kritisk og ta mer bevisste valg i forhold til deling av informasjon? Det ligger utrolig mye verdifull informasjon i Big Data, og det at det kan brukes på godt og vondt er med på å gjøre det skremmende. I det ene øyeblikket kan Big Data være en hjelpende hånd ved å finne frem til relevante klesplagg i en nettbutikk du liker, mens i det andre øyeblikket kan det være som en irriterende lillesøster som låner klær uten å spørre.

/ Nora Håtveit

Kilder:

http://www.aftenposten.no/okonomi/Amerikansk-stjerneokonom-Barns-fremtidsutsikter-avhenger-av-hvor-de-vokser-opp-607452b.html

http://www.dn.no/dagensavis/2017/01/04/2056/Teknologi/disse-teknologiene-vil-suksessgrunderen-investere-i

https://tv.nrk.no/serie/teknologien-som-forandrer-oss/DMPV73001016/sesong-1/episode-2#t=22m28s

3 kommentarer til «Big Data – En hjelpende hånd eller en irriterende lillesøster?»

 1. Veldig bra blogginnlegg! Du har mange gode eksempler på hvordan «Big data» kan bli misbrukt. Samtidig likte jeg veldig godt at du trekker frem en positiv side med «Big data» også. Det er nytt og skremmende, men hvis informasjonen du gir fra deg brukes i rette forstand, kan kanskje «Big data» være verdens nye «reddende engel» i fremtiden. Det var også bra at du lenker til en episode på nrk nett TV, som gav utrolig mange gode eksempler på hvordan samfunnet benytter seg av «Big data». Godt skrevet! 🙂

  PS: Jeg har også skrevet et blogginnlegg om «Big data» og hvilken makt den som kjøper informasjonen har. Ta gjerne en tur innom her for å se hva du synes – http://www.stineskalleberg.no/blog/stordata-et-maktmiddel-i-samfunnet/ 🙂

 2. Her catcher du nerven i hva big data kan handle om, det er både nyttig og ikke så lite skummelt samtidig.
  Du skriver bra her også, det er lett å følge teksten din og det er fint at du har lenker til utdypende artikler.
  Du kan med fordel bryte teksten opp med flere overskrifte. Husk å bruke riktig tag på overskriftene (https://jupiterjim.club/seo/use-h1-h2-h3-tags-wordpress-seo/) Dette hjelper ikke bare på lesbarhet, men også på søkemotoroptimalisering.
  Skriv gjerne mer Nora, dette gjør du bra og du kommer ikke til å angre på at du etterlater deg mange digitale spor når du skal søke jobb senere.
  Lykke til som blogger!
  Hilsen fra Arne

Det er stengt for kommentarer.