Google Adwords – en kort forklaring!

I en reklameverden hvor flere etterhvert velger å gå over til den digitale plattformen, er Google Adwords et svært relevant annonseringssystem. Google Adwords er som navnet sier utviklet av Google, og er verdens mest brukte tjeneste for annonsering på nett.

Jeg hadde ikke hørt stort om Google Adwords før vi ble introdusert for det i valgfaget Digital Markedsføring. Annonseringssystemet var for meg stort og avansert, men etter flere gode forelesinger og hands on erfaring har jeg litt etter litt begynt å skjønne mer. Jeg tenkte derfor i dette innlegget å gå back to basic med Google Adwords, og prøve å besvare relevante spørsmål som hva er det, hvordan fungerer det og sist men ikke minst, hvorfor bør man bruke det?

Hva er Google Adwords?

Google Adwords er et online annonseringssystem som kan hjelpe deg med å drive interessenter til ditt nettsted. Dette kan gjøres ved at annonsørerer byr på spesifikke søkeord eller søkefraser for at deres annonser skal synes når brukere søker på relevante søkeord på Google.

Adwords kan brukes på to forskjellige måter, og gjennom to forskjellige nettverk: Googles søkenettverk og Googles Displaynettverk. Hvilken av disse to nettverkene annonsene dine blir vist i avhenger igjen av hvilke type annonser du velger.

Gjennom Googles Displaynettverk kan du nå ut til over 90 % av internettbrukere på verdensbasis gjennom et nettverk som består av over 2 millioner apper, nettsteder og videoer. Dette kan du gjøre via bildeannonser eller videoannonser som kan vises på steder som Youtube eller andre relevante nettsider i forhold til det du vil markedsføre. Gjennom displayannonsering treffer du brukeren i et modus der personen mest sannsynlig ikke tenker på å kjøpe dine produkter eller tjenester, men du kan påvirke og påkalle brukerens oppmerksomhet. Ved å vise annonsen i en relevant kontekst, øker sannsynligheten for at annonsen din oppfattes som interessant.

Google er den søkemotoren folk flest bruker om de skal søke på noe. Det å komme opp øverst på relevante søkeord, i forhold til det du driver med eller selger, vil derfor være ganske avgjørende for å få brukere til å besøke din nettside.

Når det kommer til søk er det også viktig å være klar over skillet mellom organisk søk og betalt søk. Organisk søk er resultatet av det Google mener er de mest relevante sidene basert på algoritmer. Betalt søk er som navnet tilsier betalt, og er de annonsene som kommer øverst merket med «annonse».  Det mest ideele ville vært å kommet opp både på betalt søk og høyt oppe på organisk søk. Det er derfor viktig for en bedrift å jobbe med søkemoltoroptmalisering  på organisk søk selvom man velger å kjøpe annonser på søk.

Hvordan fungerer Google Adwords?

Det aller første du gjør er å opprette en kampanje eller flere i Google Adwords. Videre oppretter du noe som heter annonsegrupper, som kan bestå av flere annonser.  Et eksempel her kan være en skobutikk som har en kampanje som går på sesongaktuelle sko. De oppretter derfor en annonsegruppe som går på bunadssko, en annonsegruppe som går på vårnyheter joggesko og en annonsegruppe på vårnyheter pensko. Under disse tre annonsegruppene lages det flere forskjellige annonser med samme budskap.

Videre legger du inn bud på søkeord du mener er relevant for det du skal annonsere for. Videre vil de som søker på disse søkeordene få opp din annonse, og du betaler for hver gang noen klikker på din annonse. 

Du bestemmer selv hvor mye du er villig til å betale for et klikk. Om noen klikker inn på din annonse kan du legge inn et bud på maks 10 kr. Det betyr ikke at du alltid betaler 10 kr for din annonse, men det betyr at det du er villig til å betale er maks 10 kr for et klikk på din annonse. Prisen du betaler for hvert klikk regnes ut ifra hvor stor eller liten konkurransen er. Hvis konkurransen er lav er prisen lav, og hvis konkurransen er høy er prisen høyere. Om det er veldig stor konkurranse kan det da være at din annonse ikke vises, og du må da gjøre en vurdering på om vil legge inn bud på andre søkeord, by mer på de aktuelle søkeordene, gjøre om annonsene dine eller forbedre landingssiden.

Det som avgjør om du «vinner» budrunden på søkeordene, er basert på noe som heter kvalitetspoeng. Kvalitetspoeng er basert på prisen du er villig til å betale for søkeordet, og hvor relevant landingssiden din er i forhold til annonsene dine. Du kan med andre ord vinne en budrunde med et lavere bud på søkeord om du har en svært relevant landingsside i forhold til annonsene dine, kontra en konkurrent som er villig til å betale mer, men som har en dårlig og lite relevant landingsside i forhold til sine annonser.

Hvorfor bør man bruke Google Adwords?

Om du ønsker å nå ut til potensielle kunder vil annosering på nett gi deg store muligheter.  Det er flere fordeler ved å bruke Google Adwords, her er noen av de:

  • Det er enkelt å måle effekten av dine annonser helt ned til detaljnivå. Du måler med andre ord ROI (return of investment/avkastningen på en investering).
  • Veldig kostnadseffektivt. Du velger selv hva du ønsker å betale hver gang noen klikker på din annonse, og du betaler bare når noen klikker på din annonse.
  • Du bestemmer selv hvor mye penger du ønsker å bruke.  Det finnes ingen minimums grense, så du kan på denne måten prøve deg frem uten å ta de store økonomiske risikoene.
  • Gjennom målingsverktøy som Google Analytics har du full kontroll over visninger, brukere, konverteringer og lignende.

Det er fremdeles viktig å huske på verdien av å kjenne sin målgruppe! Med tydelig målgruppedefinering og god bruk av Google Adwords kan du oppnå svært gode resultater.

Jeg håper denne lille guiden var nok til å gi en grunnleggende forståelse av hva Google Adwords egentlig er. Om du ønsker å lære mer anbefaler jeg å lese mer her og her!

/ Nora Håtveit

2 kommentarer til «Google Adwords – en kort forklaring!»

  1. Bra innlegg Nora 🙂 Du skriver godt, og det er enkelt å henge med i teksten. Som nybegynner i AdWords er dette et innlegg som vil komme godt med. Likte spesielt de helt konkrete tipsene på slutten til hvorfor man burde bruke Google AdWords. Stå på 🙂

  2. Skal man begynne med annonsering gjennom Google AdWords er det mye å sette seg inn i -det har vi fått erfare! Heldigvis finnes det mange sjeler der ute som gledelig deler av sine erfaringer.

    Jeg liker hvordan du unngår å bruke for faglige uttrykk, da dette gjerne er med på å skape forvirring når man skal lære seg noe nytt. Samtidig syns jeg det er fint at du forklarer de uttrykk du bruker.

    Et informativt og godt innlegg! Vi begynner å få dreisen på dette nå 😀

Det er stengt for kommentarer.